Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 11/7/2007
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Raluca Dumitru
Titlul articolului: Partidele s-au hotărât pentru votul pe jumătate uninominal
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.gandul.info/politic/partidele-s-au-hotarat-votul-jumatate-uninominal.html?3928;851371


Numele cotidianului

Articolul:

Partidele s-au hotărât pentru votul pe jumătate uninominal
de Raluca DUMITRIU

Partidele s-au hotărât pentru votul pe jumătate uninominal

Românii şi-ar putea alege parlamentarii în baza unui sistem de vot uninominal mixt compensat. Comisia de elaborare a Codului electoral a stabilit, ieri, de principiu, organizarea unui astfel de scrutin, propus de Asociaţia Pro Democraţia şi susţinut de PNL, PD şi PSD.

Aceasta înseamnă că jumătate din numărul senatorilor şi deputaţilor vor fi aleşi, prin vot uninominal, dintr-un singur tur, mandatele de parlamentar revenind candidaţilor cu cele mai multe voturi. Cealaltă jumătate a mandatelor va fi obţinută prin redistribuire.

La acest punct membrii Comisiei nu au reuşit să ajungă la un acord. PNL a susţinut în continuare varianta Pro Democraţia potrivit căreia redistribuirea să se facă tot în baza votului uninominal, iar fotoliile de parlamentar să fie ocupate de candidaţii de pe următoarele locuri în funcţie de ponderea fiecărui partid.

Spre exemplu, dacă într-o circumscripţie trebuie aleşi zece reprezentanţi, într-o primă fază cinci dintre ei sunt aleşi uninominal. În cea de-a doua fază, a restribuirii, restul de cinci mandate vor ajunge la candidaţii partidelor de pe următoarele locuri în funcţie de rezultatul pe care acestea l-au obţinut în prima etapă.

Cu excepţia PNL, restul formaţiunilor care vor introducerea votului uninominal nu par să agreeze însă această formulă. Redistribuirea mandatelor ar trebui să se facă, după ele, pe listele de partid.

În cazul aceluiaşi exemplu, într-o circumscripţie de zece aleşi, în faza redistribuirii, restul de cinci mandate ar ajunge direct la partide care, în funcţie de pondere, îşi vor putea aduce în Parlament orice candidat doresc.

„Modelul german este un sistem mai echilibrat şi mai mulţi membri ai Comisiei îl preferă”, a precizat, la finalul şedinţei, preşedintele Comisiei de Cod electoral, liberalul Mihai Voicu.

Discuţia pe această temă nu va fi reluată decât în momentul în care fiecare partid îşi va definitiva punctul de vedere. Tot atunci se vor dezbate şi principiile legii electorale restante, cum sunt cele referitoare la numărul de mandate sau pragul electoral.

„Totul depinde de voinţa politică a partidelor de a merge mai departe cu proiectul de lege”, a apreciat Voicu, subliniind că nu poate avansa o dată pentru viitoarea şedinţă a Comisiei.

Dacă la început respingeau proiectul votului uninominal, ieri, UDMR şi minorităţile naţionale au votat alături de PNL, PD şi PSD introducerea sistemului uninominal mixt.

Drept mulţumire, PNL a anunţat că doreşte instituirea unor reguli speciale pentru minorităţi, în aşa fel încât acestea să nu fie dezavantajate la redistribuirea mandatelor.

Social-democraţii au susţinut şi ei sistemul mixt uninominal, deşi Comisia a respins propunerea lor de introducere a sistemului de vot uninominal majoritar, cu două tururi, care se aplică în cazul alegerii primarilor.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.